Iosua 15

Dumnezeu și împlinește făgăduința

Israel cucerise acum destul din țara Canaanului, încât Iosua l-a putut aloca  celor nouă seminții și jumătate. Ruben, Gad și jumătate din Manase primiseră deja partea lor la răsărit de Iordan. Iosua a privit acest lucru ca o obligație sacră, pentru că marca împlinirea făgăduinței  făcută lui Avraam cu patru sute treizeci de ani mai înainte (Geneza 12:3).

Avraam, Isaac și Iacov au așteptat să moștenească țara Canaanului, de la râul Egiptului până la Eufrat, dar Geneza 13:14-17 ne arată că Dumnezeu avea planuri mult mai mari pentru ei. El i-a spus lui Avraam  să se uite la nord, sud, est și vest pentru că El voia să-i dea toată țara pe care o putea vedea. Avraam ar fi avut probleme să întindă un gard de jur împrejur, pentru că atunci când ar fi mers cât putea vedea cu ochii, ar fi văzut  și mai departe! Pavel a spus (Rom.4:13) că era planul lui Dumnezeu pentru Avraam ca să fie ”moștenitorul lumii.”

Făgăduința este și pentru noi. ”Şi, dacă sunteţi ai lui Hristos, sunteţi „sămânţa” lui Avraam, moştenitori prin făgăduinţă (Galateni 3:29). Mulțumim lui Dumnezeu pentru făgăduința Sa!

Ralph Neall

Misionar și profesor pensionar

Leave a reply

Your email address will not be published.